3 trenda u načinu pisanja sadržaja

Copywriter – kako napisati tekst koji prodaje?

Copywriter uredjuje sadržaj za online predstavljanje biznisa i ima samo jedan glavni cilj: zaraditi novac. Ipak, na Internetu je došlo do promena i već neko vreme vlada era „lažnih vesti“ i klikbejtova. Čitaoci su zbog toga postali oprezni i traže kvalitetne informacije iz pouzdanih izvora. Ukoliko želite da plasirate svoj posao ili proizvod potrebno je posvetiti se kvalitetu i prilagoditi se karakteru online društva.

copywriter

 

1. Prilagođavanje stila pisanja

Postoji više formi koje copywriter uredjuje: za blog, socijalne mreže, e-mail ili neki drugi način na koji vi želite da se obratite potrošačima. Kako se svi kanali obraćanja na internetu razlikuju, potrebno je poznavati svaki i prilagoditi pisanje tako da ono poveća rangiranje i deljenje na određenoj mreži.
Primera radi, kada se piše blog, bolje se rangiraju i šeruju objave sa preko 2.000 reči. Ovo se ipak ne može primeniti na socijalne mreže jer tu važi pravilo – što kraće to bolje. Twitter je tokom prošle godine povećao broj karaktera po tvitu sa 140 na 280, ali istraživanja pokazuju da najbolje ’prolaze’ tvitovi između 71 i 100 karaktera.

2. Povezati se sa čitaocima

Sadržaj je direktna konverzacija sa čitaocima i ne treba da se „vrti“ oko toga šta su vaše želje i potrebe. Copywriter se fokusira na dijalog sa targetiranom publikom i na sticanju njihovog poverenja. Kad neko pročita konkretnu informaciju, nešto što mu pomaže, daje neku mogućnost, velika je verovatnoća da će se na taj sajt vratiti.
Format objave je najbitniji. Živimo brzim tempom i procenat ljudi koji će odvojiti vreme i pročitati ceo tekst je mali. Treba dobro podeliti tekst i naglasiti bitne delove i time dozvoliti čitaocu da se zaustavi u skrolovanju i dođe do potrebne informacije, pre nego što odustane od vaše objave.

 

copywrite

 

3. Istraživanje o klijentu

Vratićemo se kratko na prvu tačku – dužina teksta. Po istraživanju BuzzSumo iz 2015. godine, kompanije poput Disney imaju objave koje jedva prelaze 200 reči, a ipak su neke od tih objava sadržaj koji se najviše deli. Zašto je to tako? Jednostavno je – Disney je brend prepoznatljiv u celom svetu i nema potrebe da pravi objave od minimum 2.000 reči da bi se dobro rangirali. Ipak, mnoge kompanije nemaju taj luksuz.

A ako vam je potrebna usluga pisanja za web – kontaktirajte nas!

Copywriter se mora posvetiti svakom klijentu posebno, da razume brend i nauči o tom poslovanju sve što može. Da li su targetirani čitaoci već čuli za tu kompaniju, blog, proizvod? Šta je cilj sadržaja – informacija, kupovina? Ne može se svakom klijentu pristupati na isti način, pa je istraživanje dok se ne dođe do svih potrebnih i kvalitetnih informacija veoma bitno.

copywriter

Copywriting se menja zajedno sa ostatkom online marketinga i samim internetom. Menjaju se algoritmi za rangiranje postova i način na koji se plasira sadržaj na mrežama. Zato će i ova godina sigurno doneti promene, ali je preporuka držati se kvaliteta pre nego kvantiteta.

 

 

facebook link