Gde pronaći besplatne fotografije na internetu?

Besplatne fotografije na internetu

Besplatne fotografije su danas dostupne širom interneta. Kao sastavni deo dizajna ili promocije na društvenim mrežama igraju važnu ulogu. Nažalost, često imate priliku da vidite dosadna ili nemaštovita rešenja jer kvalitetne fotografije koštaju mnogo novca!

Srećom, pojavljuje se sve veći broj web sajtova gde možete pronaći besplatne fotografije, one koje možete preuzeti i koristiti bez brige o autorskim pravima. A najbolje od svega je što ne koštaju baš ništa!

U ovom tekstu izabrali smo neke od najpopularnijih internet stranica gde možete pronaći odlične besplatne fotografije!


Ukratko o licencama

Mnoge od ovih fotografija nisu zaštićene autorskim pravima ili su licencirane pod pokroviteljstvom javnog domena. To znači da možete kopirati, menjati i distribuirati fotografije čak i u komercijalne svrhe, bez dozvole.
Međutim, neke fotografije zahtevaju da navedete izvor odakle ste ih preuzeli. Trudili smo se da identifikujemo licence i izaberemo isključivo sajtove koji nude besplatne fotografije. Ali mi i dalje savetujemo da uradite svoja istraživanja i odredite kako se ove slike mogu koristiti.


 

StockSnap.io

besplatne fotografije

StockSnap.io ima veliki izbor besplatnih fotografija i slika visoke rezolucije. Ova stranica takođe ima veoma dobar pretraživač koji vam olakšava pretraživanje kroz hiljade dostupnih slika. Pored toga, sajt prati broj pregleda i preuzimanja kako bi vam ponudio najpopularnije fotografije koje su vam na raspolaganju.
StockSnap.io dodaje stotine slika svakodnevno i za sve fotografije koje se objavljuju nije potrebna dozvola za preuzimanje!

 

Pixabay.com

besplatne fotografije

Pixabay nudi veliku kolekciju besplatnih fotografija, vektora i umetničkih ilustracija. Sajt je čist i pregledan, što vam olakšava navigaciju kroz preko 780 hiljada besplatnih fotografija, vektora i ilustracija.
U pretrazi možete filtrirati brojne stvari, kao što su vrsta medija, orijentacija, boja i minimalne dimenzije.

 

Pexels.com

besplatne fotografije

Pexels vam nudi visoko kvalitetne i potpuno besplatne fotografije. Sve fotografije su pažljivo sortirane, nabavljene iz različitih izvora besplatnih fotografija kako biste bili sigurni da dobijate samo najbolje. Fotografije su potpuno slobodne da se koriste za svaku svrhu. Znači da su besplatne za ličnu i za komercijalnu upotrebu, možete ih menjati, kopirati i distribuirati. Sve bez traženja dozvole ili postavljanja veze za izvor.

 

Negative Space

besplatne fotografije

Negative Space nudi svake nedelje nove besplatne fotografije. Od arhitekture do tehnologije, stalno rastuća zbirka fotografija će vas naterati da se ovom sajtu vratite. Pretraga se lako filtrira kroz galeriju fotografija, koje se mogu sortirati po kategorijama. Sve fotografije su dostupne bez ograničenja autorskih prava, što znači da ih možete slobodno koristiti.

 

Unsplash

besplatne fotografije

Unsplash sadrži više od 300.000 besplatnih („do whatever you want“ ili u prevodu „radite sve što poželite“) fotografija visoke rezolucije. Unsplash  je postao jedan od najboljih internet izvora za fotografije i objavljuje do 10 novih fotografija svakih 10 dana. Za mnoge je Unsplash omiljeni izvor besplatnih fotografija jer vole jedinstvenost i originalnost fotografija.

 

FoodiesFeed

besplatne fotografije

FoodiesFeed nudi hiljade lepih, realnih i besplatnih fotografija hrane u visokoj rezoluciji. To je savršeno mesto za blogere koji se bave hranom jer mogu pronaći veliki izbor fotografija.

 

Freestocks.org

besplatne fotografije

Sve fotografije na freestocks.org su besplatne. Možete ih kopirati, menjati i koristiti u ličnim i komercijalnim projektima. Međutim, ne možete prodavati ili distribuirati fotografije na drugim besplatnim sajtovima bez odobrenja. Umesto toga, možete koristiti fotografije tako što ćete jednostavno postaviti vezu ka freestocks.org.

Life of Pix

Life of Pix nudi besplatne fotografije visoke rezolucije bez ograničenja autorskih prava. Nove slike se dodaju nedeljno. Kao da to nije dovoljno, postoji i partnerski sajt – Life of Vids. Ovaj deo služi besplatne video zapise i klipove. Novi se postavljaju nedeljno a kao i slike, video sadržaj ne sadrži ograničenja autorskih prava i mogu se lako preuzeti.

 

Jay Mantri

besplatne fotografije

Dizajner Jay Mantri je napravio impresivnu galeriju profesionalnih, kvalitetnih slika samo za vas i sve ostale. 7 novih fotografija se objavljuju svakog četvrtka sa raznim temama. Možete ih kopirati, menjati, distribuirati, čak i u komercijalne svrhe, bez traženja dozvole.

 

ShotStash

besplatne fotografije

Svakodnevno nove besplatne fotografije za vaše projekte! Bez naknade, bez registracije, bez brige. Uživajte! Možete ih prilagoditi i koristiti u komercijalne svrhe bez potpisivanja originalnog autora ili izvora.

 

Picjumbo

besplatne fotografije

Trebaju vam fotografije za vaš web sajt ili blog? Ne gledaj dalje od Picjumbo.com. Sa novim fotografijama svakog dana, pronaći ćete širok izbor visoko kvalitetnih fotografija koje odgovaraju različitim temama. Nude se besplatne fotografije iz širokog spektra kategorija, uključujući modu, prirodu, tehnologiju i još mnogo toga.


I na kraju, ne zaboravite da poštujete registrovane zaštitne znakove, intelektualnu i privatnu imovinu. U vašem je najboljem interesu da fotografije koristite na zakonit način. Takođe, mnogi izvori ne zahtevaju ali bi bili zahvalni ukoliko postavite izvor (adresu sajta sa kojeg ste preuzeli fotografije).