Facebook u borbi protiv dezinformacija!

Facebook uvodi nove promene

Izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg pozvao je korisnike ove društvene mreže u borbu protiv dezinformacija.

facebook

 

U petak, 19.januara, izvršni direktor Facebook-a je podelio na svom nalogu objavu u kojoj je najavio nastavak promena. Cilj novih izmena je da vesti koje dolaze do vas putem News Feed-a budu pouzdane, informativne i kvalitetne.

Zbog poplave senzacionalnih naslova i velikog broja dezinformacija, odlučeno je da se napravi selekcija sadržaja. U procesu selekcije sadržaja i prepoznavanja verodostojnih izvora biće ukjljučeni i korisnici mreže. Na taj način, Facebook ulazi u borbu protiv lažnih vesti i neproverenih izvora.

Objašnavajući razloge novih promena, Mark Zuckerberg navodi da je ”previše senzacionalizma, dezinformacija i podeljenosti u svetu danas”. Takodje, dodaje i da ”društvene mreže omogućuju ljudima plasiranje informacija brže nego ikada”.

facebook

 

Teško pitanje sa koji su se borili, kako navodi, je bilo kako odlučiti koji te to izvor vesti u svetu na koji se mogu osloniti. Koje su to „pouzdane“ vesti i kom izvoru informacija se može verovati kada je svet danas veoma podeljen.

Ideja je bila da stručnjaci Faceebook-a odredjuju i ocenjuju izvore informacija ali se od nje odustalo. Jednostavno, kako sami priznaju, nije u domenu njihove struke i interesovanja. Druga ideja se bazirala na angažovanju nezavisnih medijskih stručnjaka. I od nje se odustalo jer postavilo se pitanje njihove objektivnosti.

Novina neće promeniti količinu informacija koju ćete videti na Facebooku. Promeniće samo ravnotežu informacija u korist izvora koje zajednica smatra pouzdanim“.

Najbolje rešenje je bila ideja da se zatraži pomoć korisnika i da njihove povratne informacije odrede rangiranje. Doneta je odluka da se u celu priču uključi zajednica. Kompanija Facebook, sa više od dve milijarde korisnika, koristiće ankete kako bi ustanovila koje su to vesti pouzdane. Na taj način, glasovima korisnika, utvrdiće se koje su to medijske kuće verodostojne.

facebook

 

Kako će sve ovo funkcionisati?

Kao deo istraživanja kvaliteta, korisnici će popunjavati ankete. Anketa sadrži pitanja „Da li su korisnici upoznati sa izvorom vesti?“ i ako jesu, „Da li veruju tom izvoru?„. Mark Zuckerberg se nada da će ovo ažuriranje o pouzdanim vestima, kao i prethodna izmena News Feed-a, pomoći da vreme potrošeno na Facebook-u bude kvalitetnije.

Marketing na društvenim mrežama?

Navodi i da veruje da će „jačati naši odnosi i naše agnažovanje u aktivnim diskusijama“ kao i da “ kada pročitamo vesti, budemo sigurni da su iz visokokvalitetnih i pouzdanih izvora“.

Promene će nastupiti već od ove nedelje. News Feed – davaće prednost kvalitetnim vestima naspram vesti koje su objavili nepouzdani izvori.

Komentari korisnika su različiti. Dok jedni tvrde da je „ova promena potrebna jer će tako konačno tabloidi i žuta štampa krenuti da tonu“, drugi ipak smatraju da će Facebook „cenzurisati svaku istinu koja im politički ne odgovara“.