Izrada sajtova i cena – 3 faktora koja utiču na cenu

IZRADA SAJTOVA I ŠTA SVE UTIČE NA CENU?

Koliko košta izrada sajtova? Cena jednog sajta je veoma promenljiva i na nju utiče veliki broj različitih faktora. Započeli ste novi posao ili želite da unapredite stari i postavljate sebi pitanje „Koliko para dati za sajt?“.

izrada sajta

Da li uložiti novac i angažovati stručnjake ili izrada sajtova može biti posao za komšijinog malog koji ume sa kompjuterima? Danas je internet pun reklama za agencije koje nude web sajt za 40 evra. Uostalom i sami možete napraviti jednostavnu web prezentaciju ali postavlja se pitanje kakav će biti dugoročni rezultat i uspeh sajta? Hoće li privući posetioce, da li će se uklopiti u standarde internet pretraživača i najbitnije od svega, hoće li pozitivno uticati na vaše poslovanje?

 

 Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni jedan dan u svom životu.

 

Izrada sajtova se pažljivo planira jer da bi sajt bio uspešan mora biti prilagodjen ciljnoj grupi, publici kojoj se obraća. Želite da prodajete nešto online ili da edukujete ljude? Možda vas interesuju putovanja i odgovara vam blog gde možete preneti svoja iskustva drugima? Za svaku od pomenutih ideja izrada sajtova će se razvijati na drugačiji način i froma neće biti ista. Čak i za sajtove koji imaju istu tematiku, struktura i funkcionalnost mogu biti različiti.

Internet je preplavljen ponudama gde se izrada sajtova nudi za nerealno niske cene. Zato se može pronaći veliki broj web sajtova sa neprilagodjenim temama i zbunjujućim rešenjima. Svi vole odličnu uslugu, dobar dizaj a minimalnu cenu. Zaključak je na kraju da jeftine web stranice nas najviše koštaju!

izrada sajtova

Da bismo jasnije objasnili sve pomenuto, navešćemo 3 najznačajnija faktora koja utiču na cenu kada je u pitanju izrada sajtova.

Za početak, moramo se upoznati sa vašim poslovanjem, brendom, proizvodom ili uslougom, konkurencijom… Takodje moramo istražiti i vaše potencijalne klijente, šta očekuju da pronadju na vašem sajtu kao i sa vašom idejom i vizijom. Kada sve to završimo i napravimo spisak ciljeva koje moramo pratiti, krećemo sa izradom sajtova.

 

1. DIZAJN

 

izrada sajtaDizajn, kao jedan od 3 važna elementa svakog web sajta, utiče direktno na korisnički doživljaj. Veoma je važno kako će posetioci vašeg sajta reagovati (UX- User Experience) na naslovnu stranu, raspored elemenata, fotografije, animaciju… Na intenetu se mogu pronaći već gotova dizajnerska rešenja ali prednost ćete imati ukoliko je osmišljen jedinstveni dizajn koji će korisnicima obezbetiti lako snalaženje na sajtu.

Dizaj koji je prilagodjen tržištu. Nije isto ukoliko želite da posetioci vašeg sajta budu mladje osobe ili želite da se obratite starijoj populaciji. Svaka ciljana grupa ima svoje navike i važno je obratiti pažnju na njih. I sve to u želji da ispunite vaš poslovni cilj. Poslovni cilj može biti veća online prodaja ili više telefonskih poziva, kontak klijenata u vidu ispunjavanja kontak forme  ili nešto sasvim drugo.

Cena izrade sajta je direktno pod uticajem obima dizajna. Nije isto izraditi jednostavan statički web sajt sa jednom  stranicom i izraditi kompleksan web sajt sa sistemom rezervacija i prodaje. Što više elemenata na sajtu to će cena biti veća. Dizajnerska rešenja poput galerija slika, različite kontakt forme, online prodavnice sa sistemom za plaćanje ili rezervaciju, više podstranica sa drugačijim dizajnom itd. direktno utiču na cenu. Za kompleksne sajtove potrebno je angažovanje čitavog tima stručnaka što automatski utiče na cenu koštanja.

 

 2. SADRŽAJ

 

copywritingSigurno najvažniji deo svakog web sajta je sadržaj. Izrada sajtova je uvek fokusirana na sadržaj svih stranica jednog sajta. Sadržaj nije samo tekst. To su i fotografije, audio i video elementi. Posetioci dolaze na vaš web sajt zbog sadržaja i zato se od vas očekuje da im ponudite ono što traže. A to je relavantan, zanimljiv i kvalitetan sadržaj.

Tekst u sadržaju je veoma bitan jer se koristi u svrhu reklamiranja. Za ovu vrstu sadržaja zaduženi su  „copywriter
pisci. Oni sastavljaju materijal koji ima zadatak da uveri ljude u istinitost inofromacija i poveća svest o brendu. Njihov posao je da kreiraju odličan sadržaj koji posetioci web sajta mogu ocenti kao vredan njihove pažnje. Cilj je zainteresovati ih da urade ono što se od njih u tekstu traži.

Za pisce sadržaja uvek je prioritet struktura sadržaja, odnosno kako će posetioci pronaći sve informacije na brz, jednostavn i zanimljiv način.

I na kraju, sadržaj mora biti optimizovan za pretraživače.  Tekst mora sadržati dovoljno reči, mora se voditi računa o ključnim rečima, fotografije ne smeju biti prevelike jer će usporiti učitavanje web sajta itd. Kod fotografija se mora posebno voditi računa jer dobre fotografije uvek privlače pažnju. U vašem je interesu da interesantnom fotografijom namamite posetioce da pročitaju tekst i vide čitav sadržaj sajta. Besplatne fotografije možete pronaći na interentu ali često se zanimljive, kvalitetne i tematske fotografije moraju kupiti.

Cena izrade sajta direktno zavisi od kvaliteta sadržaja. Copywriter, video i audio editor,  servis za prodaju fotografija i ostali utiču na visinu cene kada je u pitanju izrada sajtova.

 

3. SEO OPTIMIZACIJA

 

izrada sajtovaUkoliko ste guglovali „izrada sajtova“ sigurno je jedan deo rezultata pretrage bio i optimizacija sajtova. Optimizacija se vrši kako bi vaš web sajt izlazio u rezultatima pretrage na Google, Yahoo, Bing i ostalim pretraživačima.

Čak i ako ste napravili savršen dizajn stranice i obezbedili odličan sadržaj, bez SEO optimizacije vaš sajt neće imati očekivanu posetu. Da bi poseta bila dobra, sajt mora biti pri vrhu rezultata pretrage internet pretraživača. Kako bi uspeli u tome, web sajt se mora optimizovati. SEO optmizicaja podrazumeva čitav niz akcija koje su usmerene ka usaglašavanju pravila i parametara vašeg sajta sa standardima internet pretraživača. Inernet pretraživači ocenjuju sadržaj, dizaj, strukturu naslova, brzinu učitavanja, kod stranice, meta tagove, tagove na fotografijama, interne i eksterne linkove, ključne reči i mnogo drugih detalja. U prevodu, svi sajtovi koji ne ispunjavaju norme prikazuju se na trećoj ili devetoj stranici pretrage.

Cena izrade sajta zavisi od optimizacije. Što više sadržaja i što kompleksniji dizajni, više optimizacije je potrebno. Optimizacija nije jednokratan proces i ne može se obaviti u jednom dahu. Ona traje onoliko koliko raste sadržaj web sajta.

Upoznajte se bolje sa SEO optimizacijom.

I za kraj, zaključak je da je izrada dobrih sajtova složen proces. Za cilj ima što veću posećenost a do cilja ima mnogo rada. Treba pratiti trendove i napraviti sajt koji je atraktivan, originalan i funkcionalan. A da bi se sve to ostvarilo potreban je tim stručnjaka koji imaju znanje i iskustvo.

 

facebook