Šta GOOGLE zna o vama? Mnogo više nego što mislite!

Šta Google zna o vama? Jedno je sigurno, mnogo više nego što mislite!

Da li ste se nekad zapitali šta Google zna o vama? Na nekoliko internet lokacija je sačuvano sve o vama od kad ste počeli da koristite Google. To znači da je zabeležen svaki web sajt koji ste posetili koristeći Google Chrome, veze na koje ste kliknuli i video snimke koje ste gledali na Youtube. Takodje, sačuvana je i istorija vašeg kretanja (lokacija).

sta google zna

Google je sa vama na svakom koraku u digitalnom i fizičkom svetu.

Pregled vaših aktivnosti može izgledati kao priča o vašem životu koju sastavlja GOOGLE. Jedan veliki roman. U njemu piše da koristite GMAIL. E-mail servis gde GOOGLE može pronaći veliki broj informacija o vama. Obaveštenja iz banke, izvod kreditne kartice, osiguravajuće kompanije itd.

Kakav je to roman bez ilustracija? Ukoliko koristite GOOGLE Photos, pomoću fotografija se može lako saznati dosta o vama, vašem braku, porodici, prijateljima… Korišćenjem veštačke inteligencije i prepoznavanja lica ne samo da GOOGLE ima te fotografije već ih organizuje po  datumu, mestu i imenu.  Zvuči zastrašujuće, zar ne?

Potrebna vam je reklama na GOOGLE?

Roman koji GOOGLE piše o vama sadrži i sva mesta na kojima ste bili. Prateći vašu lokaciju, GOOGLE zna gde ste sve bili i koliko dugo.

Zaplet romana je najvažnija stvar za svakog pisca. Zato GOOGLE zna za svaku vašu pretragu. Tražili ste idealno mesto za letovanje, dobar restoran ili najbolju kremu protiv bora? GOOGLE je to zapamtio. U prevodu, ako koristite proizvode, kao što su GMAIL, GOOGLE SEARCH, PHOTOS ili čak Android telefon budite sigurni da GOOGLE prikuplja vaše podatke. Sigurno i vi sada postavljate sebi isto pitanje. Zašto? Zbog čega su sve te informacije toliko važne i zašto ih GOOGLE pamti?

google zna

Zvaničan odgovor, na kom GOOGLE insistira, glasi da informacije koristi samo kako bi prilagodio internet nama. Žele da poboljšaju svoje usluge za krajnje korisnike. Navode da su cilj brže i preciznije pretrage i prikazivanje relevantnih oglasa. Google koristi istoriju lokacija kako bi se poboljšala tačnost na Google mapama. Da li to čini da se osećaš bolje?

Mnogi uvažavaju ovo objašnjene i kažu da vole GOOGLE usluge i voljni su da odustanu od svoje privatnosti u zamenu za sve kul stvari koje GOOLE može da učini za njih. Jednostavno ne žele razmišljati o tome.

A šta će svi ostali koji žele malo privatnosti? Kako je sačuvati kad sve GOOGLE zna?

Nije sve baš kao što izgleda. Iako GOOGLE zna mnogo toga, određen deo privatnosti ipak možete sačuvati. Navodimo 6 linkova koji vam u tome mogu pomoći. To su adrese gde možete imati na uvid koje to informacije GOOGLE zna o vama.

1.  Saznajte kako GOOGLE razmišlja o vama

Da bi servirao relevantne oglase, GOOGLE prikuplja podatke o tebi i kreira tvoj profil. Klikom na ovaj link možeš pregledati informacije koje GOOGLE ima i možeš ih kontrolisati. Brisati i dodavati.
http://www.google.com/settings/ads/

Google takođe ima alat zvani Google Analytics, koji pomaže stručnjacima da vide koje stranice ste pogledali na njihovom web sajtu, koliko puta ste posetili određeni sajt, koliko dugo ste boravili itd. Ako ne želite da se ovi podaci o vama prikupljaju možete ih isključiti instalirajući ovaj dodatak.
http://tools.google.com/dlpage/gaoptout

2. Saznajte istoriju kretanja i svojih lokacija

Ako koristite Android telefon, vaš mobilni uređaj možda šalje vašu lokaciju. Tako GOOGLE zna gde ste bili, gde vam je kuća, gde radite itd. Na ovom linku možete videti celu istoriju lokacija:
https://maps.google.com/locationhistory/

3. Saznajte celu istoriju Google pretrage

Google čuva svaku pojedinu pretragu koju ste ikada uradili. Takođe, evidentira se svaki GOOGLE oglas na koji ste kliknuli. Ovaj izveštaj je dostupan u GOOGLE istoriji čiji sadržaj možete kontrolisati:
https://www.google.com/history/

4. Uzmite mesečni izveštaj o bezbednosti i privatnosti od strane Google-a

GOOGLE vam nudi pregled aktivnosti na vašem nalogu. Tu možete pronaći sve informacija o GOOGLE uslugama koje koristite. Možete čak omogućiti i mesečni izveštaj koji će biti poslat na vaš e-mail:
https://www.google.com/settings/dashboard

5. Saznajte sve aplikacije i ekstenzije koje pristupaju GOOGLE podacima

Stranica aktivnosti na vašem nalogu takođe nudi listu svih aplikacija koje imaju bilo kakav pristup vašim podacima. Možete videti sve dozvole dodeljene aplikacijama i ukinuti im pristup ukoliko želite:
https://security.google.com/settings/security/permissions

6. Izvozite sve svoje podatke van GOOGLE baze

GOOGLE vam omogućava da izvezete sve svoje podatke: e-mail, kontakte, fotografije, informacije o profilu, vaše YouTube video snimke i još mnogo toga.
https://www.google.com/takeout

GOOGLE takođe čuva istoriju vaših YouTube pretraživanja. Možete ga naći ovdje:
https://www.youtube.com/feed/history/search_history

 

Facebook najavio borbu protiv dezinformacija!